Gombak.eu - Az online gombahatározó
Keresés:
Kategóriák

Oldalak

Reklám

Kiemelt partnerek

 

A nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a Pezizomycetes osztályának a csészegombák (Pezizales) rendjéhez, ezen belül a Tuberaceae családjához tartozó faj.

Jellemzése: Az ehető szarvasgombák között a nyári szarvasgomba kevésbé értékes faj. Többé-kevésbé gömbölyű termőtestét piramis alakú fekete szemölcsök fedik, átlagosan dió nagyságú, azonban mogyoró-ökölnagyságú, sőt néha még nagyobb is lehet. A gomba belsejében a kemény szürkésbarna hús fehérrel erezett. Jellegzetes illata a főtt kukoricára emlékeztet, finom dióízű.

 


Tovább olvasok >>
A francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) a Pezizomycetes osztályának a csészegombák (Pezizales) rendjéhez, ezen belül a Tuberaceae családjához tartozó faj.

Megjelenése: E keresett étkezési gomba termőtestei gömb alakúak vagy szabálytalan gumóra emlékeztetnek, és nagyságuk igen változó, többnyire 2-9 centiméter. Felszínüket többé-kevésbé lapos, négy- vagy hatoldalú, piramis alakú szemölcsök borítják. Külső oldaluk kezdetben vörösesbarna, később fekete. A fiatal termőtestek húsa (az úgynevezett gleba) szürkés, világos barnásrózsaszín, érett állapotban kormos fekete. A gomba igen erős, aromás illatú, amit különösen a vaddisznók érzékelnek.

 


Tovább olvasok >>
Az erdei csiperke (Agaricus silvaticus) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjéhez, ezen belül a csiperkefélék (Agaricaceae) családjához tartozó faj.

Megjelenése: A kalap átmérője ritkán haladja meg a 10 centimétert. Fiatal korban félgömb alakú, majd kúposboltozatosan egyre jobban szétterül, ritkán teljesen lapossá válik, és a közepén kissé bemélyed. Felületét sűrűn okker- vagy sötétbarna, szálkás pikkelyek borítják. Lemezei eleinte vörösesszürkék, majd csokoládébarnák, hamar sötétednek. A magas, 12 centiméterre is megnövő tönk fehéres, ritkán gyengén pelyhes, pikkelyes, nyomásra vörösesre színeződik, akárcsak a kalap húsa. A tönk töve kissé gumósan megvastagodott.

 


Tovább olvasok >>
© 2013 - Gombak.eu - Az online gombahatározó.