Gombak.eu - Az online gombahatározó
Keresés:
Kategóriák

Oldalak

Reklám

Kiemelt partnerek

A fehér galóca (Amanita verna) a kalaposgombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó Amanita nemzetség egyik halálosan mérgező, Magyarországon is elterjedt gombája.

Jellemzői: Kalapja fehér színű, félgömb alakú, de később sem terül szét; kalapbőre száraz; átmérője 3‑8 cm. Lemezei fehérek, sűrűn és szabadon állók. Tönkje szintén egyöntetűen fehér, kígyóbőrszerű rajzolat sem látható rajta; a gallér is fehér, bőrszerűen lelógó; a tönk gumóban végződik, rajta a gomba többi részével megegyező színű bocskor található. A gomba húsa egységesen fehér, illata édeskés, idős korban kellemetlen. Spórapora fehér; a spórák gömbölyűek vagy elliptikusak, méretük 8‑10 × 6,5‑8 μm.

 


Tovább olvasok >>
A gyilkos galóca (Amanita phalloides) kalaposgombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó, világszerte közel 600 fajt számláló Amanita nemzetség egyik legismertebb képviselője. Európában rokon fajaival együtt (fehér galóca, hegyeskalapú galóca) a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Kontinensünkön széles körben elterjedt, lombos- és tűlevelű fák alatt egyaránt előfordul. Termőtestei nyártól őszig jelennek meg. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál.

A gyilkos galóca ráadásul számtalan olyan ehető gombafajra hasonlít, amelyet Európa-szerte gyakran fogyasztanak. Hatóanyagai miatt valamennyi ismert mérgező gombafaj között is a legveszélyesebbnek számít; a gombamérgezések okozta halálesetek döntő többségével összefüggésbe hozható. Valószínűsítik, hogy gyilkos galóca mérge ölte meg Claudius római császárt és III. Károly királyt. Gyakori mérgezései miatt régóta kutatják méreganyagait, amelyek nagy részét már sikerült izolálni. Ezek közül a legfontosabb összetevő az α-amanitin, ami a májat és a vesét támadja meg. Ellenszere egyelőre nem ismert.

 


Tovább olvasok >>
A hagymatönkű pókhálósgomba (Cortinarius traganus) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályán belül a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, a pókhálósgombafélék (Cortinariaceae) közé tartozó, mérgező gombafaj.

Megjelenése: A hagymatönkű pókhálósgomba egyaránt terem lomb- és fenyőerdőkben, egyesével, vagy csoportosan. Nevét a tönkjén levő, a spóráktól barnás színű, pókhálószerű fátyolmaradványokról kapta.

Kalapja kezdetben domború, fiatalon élénk liláskék, majd később barna lesz. Jellemző átmérője 3 – 10 cm. Lemezei lehetnek barnák és lilás árnyalatúak is. Tönkje élénk lila, alján hagymaszerű gumó van. Jellemző magassága 6 – 10 cm. A gomba szaga leginkább a vegyszerre emlékeztet, íze nyersen és elkészítve egyaránt keserű.

 


Tovább olvasok >>
© 2013 - Gombak.eu - Az online gombahatározó.