Gombak.eu - Az online gombahatározó
Keresés:
Kategóriák

Oldalak

Reklám

Kiemelt partnerek

Latin neve: Battarrea phalloides

Termőtest: Termőtest: kezdetben gömb alakú, a perídium alatt zselés, később hosszú, 20 cm-es, barna, pikkelyes tönkszerű rész fejlődik, a végén kalapszerűen áll a 3 cm-es endoperídium

A fiatal, több centiméteres átmérőjű, tojásra emlékeztető termőtest kezdemény a földben alakul ki, amelyet kocsonyaszerű belső burok és bőrszerű, fehéres „tojáshéj” (külső burok) vesz körül. Ahogy a gomba „kibújik a tojásból” tönkre és kalapszerű részre különül. A tönk barnás színű, erősen szálas-pikkelyes, fásodó és akár a 30-40 cm hosszúságot is elérheti.

Hús: fás, íz és szag nem jellemző
Termőhely és idő: homokos talajon, ritka
Spóra: spp. barna, sp. 5-6 µm, gömbölyű, sima, olajcseppekkel

Összetéveszthetőség: Az álszömörcsögöt esetleg összetéveszthetjük a hasonló termőhelyen előforduló homoki szömörcsöggel (Phallus hadrianii). Ennek azonban bocskora lilás árnyalatú, tönkje fehéres, szivacsszerű, nem fásodó állagú, süvegét zöldes színű nyálkaréteg borítja, és az álszömörcsöggel ellentétben átható, undorító dögszagot áraszt.

Előfordulása: Duna-Tisza köze, hazánkban találhatóak a gomba legnagyobb európai populációi. Ezek az állományok általában egy szűk területre korlátozódnak, ezért védelmük, megőrzésük fontos természetvédelmi feladat.
Tovább olvasok >>
Latin neve: Scutiger pescaprae

Felosztása: Basidiomycotina
Osztály: Homobasidiomycetes
Alosztály: Aphyllophoromycetidae
Rendezés: Cantharellales
Család: Scutigeraceae

Húsa: Sűrű, fehér vagy sárgás, rostos és kissé kemény, de törékeny. Szaga hangsúlyos, és az íze édes, mint a dióé.

 


Tovább olvasok >>
Latin neve: Tulostoma volvulatum

Ez a gombafaj 0,5−1 cm széles fejjel rendelkezik, amely fehéresszürke. Jellemző, hogy a fej alsó harmadához homokszemcsék tapadnak.

Feji rész: 1-2 cm átmérőjű, gömbölyded, a papírvékonyságú belső burok (endoperidium) alkotja, mely fehéres, krémszínű. Alsó részén a nyél kapcsolódásánál a külső burok (exoperidium) odatapadt maradványai nemezes, gyakran homokkal borított, övszerű zónát alkotnak. A tetején többnyire kör alakú, viszonylag széles (2 mm) nyílás keletkezik. Belső részét a termőréteg (gleba) tölti ki, mely kezdetben fehéres színű, vattás állományú, majd csokoládébarnává érik.

 


Tovább olvasok >>
© 2013 - Gombak.eu - Az online gombahatározó.