A begöngyöltszélű cölöpgomba az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályán belül a tinórugomba-alkatúak (Boletales) rendjébe és a cölöpgombafélék (Paxillaceae) családjába tartozó faj. Van ahol ehető gombaként fogyasztják, de Európa legtöbb országában halálos mérgezéseket is tulajdonítanak neki.

Megjelenése: Közepes termetű gomba, egyesével vagy csoportosan terem patakparton, lomberdőkben, ritkán fenyőerdőkben is, nyáron és ősszel.

  

Kalapja barnás, kisebb-nagyobb foltokkal, kezdetben domború, majd lapos lesz, széle begöngyölt. Nedves időben síkos, Jellemző átmérője 5–12 cm. Lemezei sárgák, esetleg barnás árnyalatúak, nyomásra vörösbarnára színeződnek, súrún állók. Tönkje rövid, kemény, színe világosabb a kalapénál. Jellemző magassága 4–6 cm.

A gomba szaga a friss gyümölcsre emlékeztet, nyersen megkóstolva íze savanyú.

Összetéveszthetősége: Néhány tejelőgombával téveszthető össze, ezektől eltérően azonban nincs tejnedve.

Mérgezése: Egyes országokban, a Szovjetunió volt tagállamaiban, valamint Finnországban sütve - főzve egyaránt fogyasztják, máshol, pl. Németországban halálos mérgezéseket is tulajdonítanak neki. Először fogyasztva még nem biztos, hogy bajt okoz, de második alkalommal már allergiás sokkot idézhet elő, ami akár halálhoz is vezethet.