Latin neve: Battarrea phalloides

Termőtest: Termőtest: kezdetben gömb alakú, a perídium alatt zselés, később hosszú, 20 cm-es, barna, pikkelyes tönkszerű rész fejlődik, a végén kalapszerűen áll a 3 cm-es endoperídium

A fiatal, több centiméteres átmérőjű, tojásra emlékeztető termőtest kezdemény a földben alakul ki, amelyet kocsonyaszerű belső burok és bőrszerű, fehéres „tojáshéj” (külső burok) vesz körül. Ahogy a gomba „kibújik a tojásból” tönkre és kalapszerű részre különül. A tönk barnás színű, erősen szálas-pikkelyes, fásodó és akár a 30-40 cm hosszúságot is elérheti.

Hús: fás, íz és szag nem jellemző
Termőhely és idő: homokos talajon, ritka
Spóra: spp. barna, sp. 5-6 µm, gömbölyű, sima, olajcseppekkel

Összetéveszthetőség: Az álszömörcsögöt esetleg összetéveszthetjük a hasonló termőhelyen előforduló homoki szömörcsöggel (Phallus hadrianii). Ennek azonban bocskora lilás árnyalatú, tönkje fehéres, szivacsszerű, nem fásodó állagú, süvegét zöldes színű nyálkaréteg borítja, és az álszömörcsöggel ellentétben átható, undorító dögszagot áraszt.

Előfordulása: Duna-Tisza köze, hazánkban találhatóak a gomba legnagyobb európai populációi. Ezek az állományok általában egy szűk területre korlátozódnak, ezért védelmük, megőrzésük fontos természetvédelmi feladat.