Latin neve: Chlorophillum agaricoides

Termőtest: 2-12 cm magas, 2-7 cm átmérőjű, kúp alakú, paprika formájú, felületét fiatalon fehér, majd okkerszínű burok borítja, amely éréskor a termőtest alján sugarasan lebenyekre hasad. Rövidebb vagy hosszabb nyele egy megcsavarodott tengelyként a termőtest belsejében folytatódik.

  

Termőréteg: a termőtest belsejében található, lemezes jellegű, de erősen meggyűrődött és kamrákra osztott. Színe fiatalon sárgásbarna vagy zöldes, később barnás. Idős korban a termőréteg szétporlik.

Élőhely: Márciustól novemberig, főként homokos talajokon, leginkább legelőkön, homokpusztai gyepekben, de telepített homoki erdőkben is terem.

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy a mezőgazdaság terjeszkedésének hatására a természetes élőhelyei átalakulnak, megszűnnek. Az 1980-as évekig elég gyakorinak számított, az utóbbi 25 évben állománya drasztikus módon lecsökkent. Ez megmutatkozik az előfordulási adatokban is. Míg 1989 előtt 30 UTM négyzetből volt ismert adata, addig 1989–2006 között már csak 8 UTM négyzetben mutatták ki jelenlétét. A 2006 utáni időszakról az adatgyűjtés során pedig eddig egyetlen előfordulását jelezték.

Nem ehető.